lettergrootte

Preventiewerk jeugd / kinderwerk

Preventie Jeugd – Kinderwerk
Ondersteuning voor kinderen (4-12 jaar)

Het kan soms zijn, dat het even niet zo goed met je gaat. Dat het leven niet zo lekker loopt. Of dat je het gevoel hebt dat je problemen hebt. Problemen op school of thuis. Vind je het moeilijk om hierover te praten? Je kunt altijd met jouw verhaal of vraag terecht bij onze preventiewerkers jeugd.

Preventiewerkers jeugd
Misschien vind je het fijn, om met iemand te praten die iets verder van je af staat. Soms is er meer nodig dan een gesprek en heb je een steuntje in de rug nodig. Samen kijken we wat voor jou het best past, waardoor jij weer beter vooruit kunt. Vind je het bijvoorbeeld moeilijk om voor jezelf op te komen? Of heb je problemen met de scheiding van je ouders?

In Amersfoort is een breed aanbod van groepen en trainingen voor kinderen en jongeren, die ondersteunen bij spanning en stress thuis, bij scheiding, of die je helpen om weer beter in je vel te zitten en wat weerbaarder te worden. In die groepen ontmoet je andere kinderen/jongeren die met dezelfde dingen zitten of die thuis ongeveer in dezelfde situatie zitten. Je praat met leeftijdsgenootjes en je gaat samen aan de slag. Je leert van elkaar en hebt iets aan elkaar. Je leert hoe je beter om kunt gaan met bepaalde moeilijke situaties en voelt opluchting dat je niet de enige bent.

Overzicht voor ondersteuning van kinderen

Indebuurt033 biedt zelf een deel van de trainingen, voornamelijk groepen rond stress en spanning thuis, pubergroepen en preventie. Daarnaast bieden we, samen met andere organisaties, maatjesprojecten en coaching en ondersteunen we andere organisaties en initiatieven in de stad die iets kunnen betekenen in de ondersteuning van kinderen en jongeren.

Hieronder vind je voorbeelden van activiteiten en ondersteuning voor kinderen:

  • Sociale vaardigheden en weerbaarheid– Kinderen en jongeren komen met elkaar in contact. Zij leren met elkaar en van elkaar. Ze leren steviger te staan en grenzen te stellen, ze leren omgaan met verdriet of verlies en werken aan meer zelfvertrouwen, levensplezier en beter omgaan met anderen.
    o.a. Rots en Water training, Nieuwe Helden, faalangstraining, Stevige Stap en samenspel. 
  • Stress en spanning thuis – Kinderen en jongeren leren omgaan met hun (kwetsbare) leefsituatie en de spanning en verdriet die dit oplevert. Ze leren dat problemen niet hun schuld zijn, ze werken aan een positief zelfbeeld en kunnen beter omgaan met emotie.
    o.a. PIEP zei de Muis, Billy Boem, Pubertraining Kopzorgen, KOPP/KVO, doe-praatgroepen. 
  • Maatjesprojecten en coaching – o.a. Coach & Cootje, Maatje & Co, Coach & Co, Home-Start.

Preventiewerk Jeugd op school

Het preventiewerk jeugd is ook actief op een aantal basisscholen in Amersfoort. We werken binnen de school samen met kinderen, ouders, leerkrachten en intern begeleiders. Samen kijken we wie er een steuntje in de rug kan gebruiken en hoe we dit kunnen organiseren. Dit kan op verschillende manieren bijvoorbeeld door een kort gesprekje, zoeken naar talenten of samen kijken welke activiteit ondersteunend kan zijn voor een kind.