Crisiskaart
Een kaart die je helpt in moeilijke tijden
Zelf de touwtjes in handen, ook als het psychisch even niet goed met je gaat
Indebuurt033 ondersteunt inwoners van Amersfoort bij het opstellen van een Crisiskaart. De Crisiskaart is er voor iedereen die ooit een psychische crisis heeft meegemaakt of bang is er ooit (weer) een mee te gaan maken. Ook in andere regio’s zijn organisaties actief die ondersteunen bij het opstellen van een crisiskaart.
Wat is de crisiskaart?
De crisiskaart is een persoonlijk, klein opvouwbaar kaartje. Dit is net zo groot als een bankpas formaat. De kaart is een samenvatting van een crisisplan. Het geeft informatie over hoe te handelen in een (dreigende) crisissituatie. Er staat ook op welke contactpersonen geïnformeerd moeten worden. En hoe de cliënt geholpen wil worden.
Het plan is opgesteld op het moment dat de cliënt helder voor ogen heeft wat er moet gebeuren op het moment dat hij in een (psychische) crisis raakt. Tijdens een crisis is de persoon vaak niet in staat aan te geven wat op dat moment wel of niet goed voor hem is. De eigenaar van de Crisiskaart draagt deze in principe altijd bij zich. Hij of zij geeft deze aan een omstander mocht dit nodig zijn.
De rol van de crisiskaart consulent
Het opstellen van een Crisiskaart doet de kaarthouder samen met een crisiskaartconsulent. De inzet van de onafhankelijk consulent waarborgt het cliëntperspectief en de kwaliteit van de kaart. Bij het opstellen van dat plan kijken de kaarthouder en de consulent hoe een crisis zich opbouwt, welke signalen er zijn en hoe verdere ontwikkeling van de crisis is te voorkomen. Het nadenken over de opbouw van een crisis is heel waardevol voor een kaarthouder. De opgedane (zelf)kennis kan de impact van een crisis verminderen of een crisis zelfs voorkomen.
Meer dan zorg alleen
De informatie op de kaart combineert zorggerelateerde onderwerpen, zoals bijvoorbeeld opnames of medicijnen, met sociaal maatschappelijke of heel praktische onderwerpen. Vaak zijn het heel praktische zaken, waarover mensen zich in verwarde toestand het meest druk maken. De Crisiskaart kan dus bijvoorbeeld informatie bevatten over financiële bewindvoering of de zorg voor planten en huisdieren. Aan de Crisiskaart zijn geen kosten verbonden.
Meer informatie en contact
Meer informatie over de crisiskaart is te vinden op www.crisiskaart.nl. Wil je zelf een Crisiskaart? Je kan hiervoor contact opnemen met Martha Boer, consulent crisiskaart voor Indebuurt033 via martha.boer@indebuurt033.nl of T 06 14579902.