lettergrootte

Wijk en participatie

Haak aan en doe actief mee

Iets betekenen en ontmoeten

Ook al kan niet iedereen even goed meekomen in de maatschappij en zijn sommigen wat kwetsbaarder dan anderen, iedereen wil graag meedoen. Zoals iets betekenen en contact hebben met anderen. Dat is waar Wijk en Participatie (WeP) voor staat. Bij WeP staat ontmoeting centraal.

Waar psychische of lichamelijke klachten, verstandelijke beperkingen, kwetsbaarheid of eenzaamheid het dagelijkse leven flink kunnen bemoeilijken, gaan we bij WeP uit van de kracht van mensen. Mensen haken (weer) aan en doen actief mee. Ook zijn er mensen, bijvoorbeeld allochtone vrouwen of ouderen, die door het gebrek aan een sociaal netwerk eenzaam zijn en moeilijk aansluiting vinden. Ook voor hen kan Wijk en Participatie iets betekenen.

Participatiemakelaars
Participatiemakelaars richten zich op kwetsbare mensen. Samen met bewoners wordt er gekeken wat ze nodig hebben. De wensen worden gekoppeld aan het bestaande aanbod. Mocht het nog niet bestaan, helpen participatiemakelaars meedenken en verbindingen te leggen. Ze organiseren en faciliteren Wijk en Participatiegroepen. Met andere woorden, participatiemakelaars zijn de schakel tussen bewoners van Amersfoort en zinvolle tijdbesteding. Indebuurt033 heeft voor elke wijk, een eigen participatiemakelaar.

Ontmoetingsgroepen
Wil je er ook wel eens uit en andere mensen ontmoeten in de wijk? In verschillende wijken in Amersfoort vinden wekelijks ontmoetingen plaats, in de vorm van bijvoorbeeld een gespreksgroep, een sportieve activiteit, gezelschapsgroep, samen eten, vriendenkring en creatieve activiteiten.

Een ontmoetingsgroep kan een ontmoetingsmorgen, -middag of –avond zijn. Ook wordt er regelmatig samen gegeten, bijvoorbeeld bij het maaltijdinloophuis, in Schothorst, of Resto het Klokhuis. Bekijk alle mogelijkheden op www.samenindebuurt033.nl.


Samen Doen groepen
Er zijn altijd dingen die leuker zijn om samen met anderen te doen dan alleen. Wil je ook iets samen met anderen doen? Samen Doen stelt je in de gelegenheid om mensen te ontmoeten die ook iets willen ondernemen en die jouw interesses delen.

Een Samen Doen-groep bestaat uit maximaal vijf personen. Ze komen maandelijks bij elkaar komen om samen een activiteit te ondernemen. Dat kan zijn: samen eten, een avondje uit, creatief bezig zijn, fietsen of wandelen. Deze activiteiten zijn ook te vinden op www.samenindebuurt033.nl.


Vriendenkringen
Een Vriendenkring is speciaal voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Speciaal voor diegene die aansluiting zoeken in de wijk en graag anderen willen leren kennen die in dezelfde situatie zitten. Bij de Vriendenkring gaat het om ontmoeten, praten, ervaringen delen en samen dingen ondernemen. De Vriendenkring is een groep van vijf tot zes mensen. Het is een doorlopende activiteit. Mocht je hier ook behoefte aan hebben, neem dan contact op met een Participatiemakelaar.

Vrijwilligerswerk bij WeP
Veel mensen die eerst aansluiten bij WeP, vanuit de behoefte om meer contact te krijgen, gaan later een rol spelen als vrijwilliger. Dit kan zijn bij een groep of activiteit. Mensen voelen zich weer sterker. Ook vinden ze het prettig om voor anderen iets te kunnen betekenen. Dat kan zijn als gastvrouw/-heer, barmedewerker of licht administratief werk. Er zijn mogelijkheden genoeg om bij WeP als vrijwilliger aan de slag te gaan.

Neem contact met ons op
Ben jij voor langere tijd beschikbaar en wil jij iets betekenen voor een ander? Neem contact op via vrijwilligersvacaturebank@indebuurt033.nl. Bel naar 033 204 8677. Of loop binnen bij één van de Informatiewinkels in de buurt om de mogelijkheden te bespreken.