lettergrootte

Ontmoeting

Ontmoeting voor volwassenen en senioren

Het maakt niet uit hoe jong of oud je bent, het is altijd fijn om mensen om je heen te hebben. Mensen waarmee je plezier maakt. Of bij wie je terecht kunt als dat nodig is. Zoals familie, vrienden of mensen uit de buurt.

Sommige mensen hebben moeite om een sociaal netwerk op te bouwen. Hierdoor spreken zij maar weinig mensen. Het is soms ook lastig om zelf ergens op af te stappen. Dit kan bijvoorbeeld komen door financiële problemen, werkloosheid, taalachterstand, scheiding of problemen met gezondheid. Eenzaamheid ligt dan snel op de loer.

Mensen leren kennen

Herken je jezelf hierin? Wil je ook graag meer mensen leren kennen om af en toe koffie mee te drinken of samen iets te ondernemen? Indebuurt033 ondersteunt veel initiatieven in verschillende wijken. Deze hebben als doel om inwoners met elkaar te verbinden. Vaak vinden deze initiatieven plaats in een openbare ruimte. Dit is toegankelijk voor iedereen, bijvoorbeeld een Buurthuiskamer of een buurthuis. Veelal worden activiteiten opgezet vanuit een bepaalde behoefte in de buurt. Denk aan thema-avonden, buurt- of wijkevenementen of koffieochtenden. Ook vindt jaarlijks de Week tegen Eenzaamheid plaats in Amersfoort. Tijdens deze week worden overal in de stad tal van activiteiten georganiseerd waar inwoners aan mee kunnen doen en buurtgenoten kunnen ontmoeten.

Deelnemen aan een groep of bijeenkomst

Indebuurt033 biedt ook zelf mogelijkheden om anderen te ontmoeten. Dit kunnen leeftijdsgenoten zijn, mensen die in een zelfde soort (leef)situatie zitten of met een beperking te maken hebben. Of bijvoorbeeld mensen met een andere culturele achtergrond die nog niet lang in Nederland wonen en veel aan elkaar kunnen hebben.

Je kunt bijvoorbeeld deelnemen aan een groep of bijeenkomst waar je niet alleen leert van anderen en kennis en ervaring deelt, maar meteen ook nieuwe contacten opdoet.

In Amersfoort zijn er verschillende mogelijkheden voor ontmoeting (en ondersteuning):

  • Wijk en Participatie – voor mensen met een lichte beperking, NaH, een psychiatrische aandoening of mensen die zich eenzaam voelen.
  • Ontmoeting (en groepsondersteuning) voor mensen met kwetsbare sociale omstandigheden en/of een beperking
  • Ontmoeting (en ondersteuning) voor (kwetsbare) senioren, bijvoorbeeld KoffiePlus, waarbij ouderen samenkomen voor een kop koffie, verhalen delen en elkaar leren kennen.
  • Gezellig samen eropuit met PlusBus033, voor 60-plussers uit Amersfoort (ook met rollator of rolstoel!).
  • Ontmoeting en ondersteuning voor nieuwe inwoners van Amersfoort met een migratie achtergrond.

Wanneer en waar al dit soort ontmoetingen plaatsvinden, is te bekijken op Samenindebuurt033.nl.

Gespreksgroepen

Wekelijks worden er gespreksgroepen in de wijk georganiseerd waar je als bewoner kunt aansluiten. Je praat mee over onderwerpen die je bezighouden of waar je interesse in hebt. Je ontmoet anderen en kunt samen ervaringen delen.

Een voorbeeld van een gespreksgroep is de vrouwenpraatgroep, de gespreksgroep voor moeders of de wekelijkse gespreksgroep over zingeving en levensbeschouwing. Door ervaringen te delen en samen te praten, merk je dat je niet alleen staat. Het is prettig om op deze manier anderen te ontmoeten. Deze wekelijks gespreksgroepen worden begeleid door vrijwilligers. Ook is vaak een professional van Indebuurt033 betrokken.

Kom in contact

Vind je het lastig om zo ergens bij aan te sluiten? Of wil je weten welke ontmoetingsactiviteiten in jouw wijk worden georganiseerd? Kom eens langs bij één van onze Informatiewinkels. Hier kunnen we je meer vertellen over verschillende mogelijkheden in de wijk en kijken we samen wat het best past bij jouw behoefte. Of bel naar 033 204 8677.