lettergrootte

Buurthuiskamers

Kleinschalige ruimte in en voor de buurt

Elkaar ontmoeten en samenkomen

Je wilt graag meer contacten in de buurt of een keer iets organiseren met of voor de buren. Ze zeggen niet voor niets: een goede buur is beter dan een verre vriend. Als buren kun je echt veel aan elkaar hebben. Als je elkaar maar weet te vinden én een plek hebt waar je elkaar ook echt kunt ontmoeten. De Buurthuiskamer is zo’n plek.

Een Buurthuiskamer is een kleinschalige ruimte in de buurt en voor de buurt. Inwoners, jong en oud, van elke culturele achtergrond, kunnen elkaar hier ontmoeten. Samen activiteiten organiseren en iets voor elkaar betekenen. De Buurthuiskamer is voor iedereen. Wél is er altijd een volwassene aanwezig.

Vraag of wens van inwoners

Vaak start een activiteit of bijeenkomst met een gezamenlijke vraag of wens van buurtbewoners. Ondersteund door Indebuurt033 gaan buurtbewoners met elkaar aan de slag om de activiteit op te zetten en het netwerk in de buurt te versterken. Iedereen heeft wel een talent, iedereen heeft wel een idee. In de Buurthuiskamer komt dit samen.

Buurtactiviteiten

Denk bijvoorbeeld aan een thema-avond voor ouders over gezondheid, beweging, opvoeding, social media, of alcohol en drugs, waar mogelijk in samenwerking met een expert of jongerenwerker. In verschillende Buurthuiskamers is huiswerkbegeleiding opgezet, is er een chill-avond voor tieners of zijn er meiden-/vrouwenbijeenkomsten. Ook wordt in enkele Buurthuiskamers de Moedertheetafel georganiseerd, komt de Kinderwijkraad samen of is er Spelatelier. Er is heel veel mogelijk, als het buurtbelang maar voorop staat.

Zelforganisatie

Zelforganisatie is belangrijk. Iedere Buurthuiskamer wordt beheerd door een Beheergroep, bestaande uit buurtbewoners. Ook is het mogelijk om vrijwilligerswerk te doen, zodat inwoners ervaring kunnen opdoen. Waar nodig, ondersteunt Indebuurt033 bij organisatie en uitvoering.

Buurthuiskamer bij jou in de buurt?

In Amersfoort zijn meerdere Buurthuiskamers. 

Kruiskamp / Koppel

  • Buurthuiskamer Meridiaanbuurt in Koppel
  • Buurthuiskamer Magelhaenbuurt in Kruiskamp

Liendert

  • Buurthuiskamer De Serre in De Groene Stee in Liendert
  • Muhabbet – Turkse buurthuiskamer voor oudere migrantenvrouwen, Groene Stee, Wiekslag 92, Liendert
  • Babylon – Arabische buurthuiskamer voor oudere migrantenvrouwen, Groene Stee, Wiekslag 92, Liendert

Zou je zelf met een aantal inwoners ook wel een Buurthuiskamer willen opzetten? Praat dan eens met de buurtnetwerker uit jouw wijk.