lettergrootte

Taken overnemen - respijtzorg

Mogelijkheden van respijtzorg

Kan iemand jouw mantelzorg tijdelijk van je overnemen?

Mantelzorgen kan zwaar zijn. Bij veel mantelzorgers gaat de zorg iedere dag door. De meeste mantelzorgers hebben dan ook wel eens een pauze nodig. Dat kan alleen als iemand anders de zorg van je overneemt. Maar wie? Er zijn verschillende mogelijkheden:

o Hulp van mensen die je kent
Bespreek je situatie eens met vrienden of familie. Vertel dat je graag even pauze wil van de mantelzorg. En vraag hen om mee te denken over hoe je de zorg kan laten overnemen. Wie kennen jullie? Wie zou dat kunnen? Samen is het makkelijker om oplossingen te bedenken dan alleen.

o Hulp van vrijwilligers
Wil je een vakantie plannen of een dagje uit? Dan kun je een vrijwilliger vragen om de zorg van je over te nemen. Je kunt ook vrijwilligers vragen om voor langere tijd de zorg voor een deel van je over te nemen. Bijvoorbeeld een halve dag per week.

Je kunt hiervoor terecht bij verschillende organisaties in Amersfoort. Kijk op Samenindebuurt033.nl voor de mogelijkheden in ondersteuning. Via Indebuurt033 is ook een Vrijwilliger aan Huis* te regelen. Zorg je voor iemand die niet lang meer leeft? Dan zijn er speciaal getrainde vrijwilligers om de zorg tijdelijk of voor een deel van je over te nemen. Neem voor meer informatie contact op met Yardena Vermaat, coördinator Thuis Amersfoort bij Proxima Terminale Zorg 06 2845 2907.

*Helaas is er tijdelijk geen aanvraag mogelijk voor een Maatje bij Vrijwilliger aan Huis, vanwege een te lange wachtlijst. Excuses voor het ongemak.

o De persoon voor wie je zorgt, gaat tijdelijk ergens anders naartoe
Is het mantelzorgen erg zwaar voor je en gaat het niet goed met je? Moet je zelf naar het ziekenhuis? Of ben je een tijdje op vakantie? Dan kan de persoon voor wie je zorgt tijdelijk ergens anders naar toe. Dit heet respijtverblijf. Dit kan alleen als het wijkteam van jouw wijk dit goedkeurt. Vraag dus meer informatie bij het wijkteam. De persoon voor wie je zorgt kan ook meedoen aan activiteiten overdag, met begeleiding erbij. Hiervoor kun je terecht bij Indebuurt033. Ga naar dagactiviteiten voor meer informatie of voor aanmelden.