lettergrootte

VOG

Een VOG is een verklaring van het ministerie van Veiligheid en Justitie waaruit blijkt dat het gedrag uit het verleden van iemand geen bezwaar oplevert voor het gevraagde doel, bijvoorbeeld activiteiten met kinderen, huisbezoek, omgaan met financiën en verantwoordelijkheid voor oudere mensen. Voor wie werkt met minderjarigen, mensen met een beperking en ouderen in een instelling is een recente VOG wettelijk verplicht.

Indebuurt033 heeft ervoor gekozen om aan al haar medewerkers en vrijwilligers een VOG te vragen. We maken daarbij geen onderscheid in het soort vrijwilligerswerk.

Landelijke Regeling Gratis VOG
Per 1 november 2018 is de nieuwe regeling Gratis VOG ingegaan. Het uitgangspunt van de nieuwe regeling is dat elke vrijwilliger die met mensen in een afhankelijkheidssituatie werkt een gratis VOG kan aanvragen.

Organisaties die in aanmerking willen komen voor de regeling kunnen zich aanmelden via de website gratisvog.nl. Het CIBG beoordeelt of de organisatie aan de gestelde criteria van de regeling voldoet en zal de organisatie hiervan op de hoogte stellen. Als een organisatie eenmaal is aangemerkt als een Gratis VOG-organisatie, dan geldt de toelating voor een periode van maximaal 5 jaar. Organisaties die al zijn toegelaten tot de oude regeling via het ministerie van Justitie en Veiligheid zijn automatisch toegelaten tot de nieuwe regeling voor een periode van 5 jaar.

Wil je als organisatie meer informatie over aanmelden, de procedure en de voorwaarden? Kijk dan op de website gratisvog.nl.

Amersfoortse Regeling Gratis VOG
Voor bewonersinitiatieven die niet in aanmerking komen voor de landelijke regeling is er de Amersfoortse Regeling Gratis VOG. Je kunt gebruik maken van deze gemeentelijke regeling via Indebuurt033, door onderstaande gegevens in te vullen en te mailen naar VOGAmersfoort@indebuurt033.nl

Geef daarbij de volgende gegevens door:
1. Waarom de organisatie niet in aanmerking komt voor de landelijke gratis VOG-regeling;
2. Naam organisatie of initiatief;
3. Naam van de vrijwilliger waarvoor een VOG aangevraagd moet worden;
4. Emailadres van de vrijwilliger die de VOG aanvraagt.

Wanneer je als coördinator VOG’s voor een aantal vrijwilligers wil aanvragen geef dan punt 3 en 4 voor elke vrijwilliger apart aan. Wij maken dan een link aan voor elke vrijwilliger bij Dienst Justis en mailen die rechtstreeks naar de vrijwilliger.

Via die link kan de vrijwilliger de VOG aanvragen. De kosten voor deze elektronische VOG-aanvraag zijn €33,85. Deze moet de vrijwilliger tijdens de aanvraag betalen via iDEAL. Via het declaratieformulier van Indebuurt033, die je bij de link krijgt, ontvangt de vrijwilliger deze kosten weer terug.