lettergrootte

Nieuwe PlusBus033 verdubbelt aantal uitstapjes voor ouderen uit Amersfoort

Vanaf 1 juli 2024 kunnen twee keer zoveel ouderen uit Amersfoort met PlusBus033 op pad. Vanwege de grote vraag is onlangs een tweede bus toegevoegd. PlusBus033 is er voor alle 60+ inwoners uit de gemeente Amersfoort die graag samen een mooi uitje willen beleven. De twee bussen gaan dagelijks de weg op; naar de supermarkt, de markt of een terras in of om Amersfoort, of verder weg voor (culturele) uitstapjes door het land. Met de komst van de nieuwe bus in Amersfoort wordt het aantal ritten uitgebreid van gemiddeld 7 naar 14 ritten per week.

Toegankelijk

Beide bussen bieden plek voor zeven ouderen. Deelnemers kunnen eventueel met rollator of rolstoel mee. Toch verschillen de bussen iets van elkaar. Marianne van Aken, coördinator van PlusBus033: ‘Samen met een aantal vrijwillige chauffeurs hebben we de wensen voor de nieuwe bus in kaart gebracht. Zij wilden graag een bus met goede airco, vanwege het warme weer in de zomer. Ook wilden we graag meer ruimte voor deelnemers die een rollator nodig hebben. Eerder moesten we deelnemers met een rollator wel eens teleurstellen omdat in de bus onvoldoende ruimte was voor meerdere rollators. Toegankelijkheid is heel belangrijk voor ons, dus dit hebben we gelukkig mee kunnen nemen.’

Praktisch en gezellig

Deelnemers worden door de vrijwillige chauffeur en begeleider opgehaald en weer thuisgebracht. Zij helpen indien nodig met het dragen van de boodschappen, geven een arm ter ondersteuning of duwen de rolstoel. Een rit of uitje met PlusBus033 is naast praktisch vooral gezellig. Marianne van Aken: ‘Per jaar worden ongeveer 100 verschillende uitjes georganiseerd, dus er is voor ieder wat wils. Het biedt de mogelijkheid voor ouderen om zoveel mogelijk dingen te blijven doen én sociaal actief te blijven. Zo zijn er aan boord al heel wat vriendschappen ontstaan.’

De bussen in Amersfoort zijn gefinancierd door Gemeente Amersfoort en het Nationaal Ouderenfonds. Deelnemers betalen per uitje een verschillende prijs. Omdat de animo groot is en het aantal plekken in de bussen beperkt, is het nodig om uitjes vooraf aan te vragen.

Het uitgebreide programma van PlusBus033 wordt elke twee maanden vernieuwd en gepubliceerd op de website van Indebuurt033. Klik hier voor meer informatie en/of reserveren.