lettergrootte

Even voorstellen

In de rubriek “Even voorstellen…” laten wij je kennismaken met professionals, vrijwilligers en actieve bewoners in de wijk. Deze keer maak je kennis met Coach & Cootje Etienne en Mohammed.

Vlak voor de zomervakantie in 2017 ontmoetten ze elkaar voor het eerst, Mohammed van 11 jaar en Etienne, zijn coach. Etienne vertelt: “Als coach ga je eerst kennismaken om te ervaren of er een wederzijdse klik is. Mohammed wilde meteen wel iets ondernemen samen, dat was heel ontwapenend. We gingen buiten lopen en met elkaar praten. Het klikte meteen. Sindsdien ondernemen we van alles, meestal op zaterdag. We gaan naar de zorgboerderij, zwemmen, naar de stad, maar ik kom ook bij Mohammed thuis.”

Mohammed woont sinds drie jaar in Nederland, samen met zijn moeder en twee zusjes, nadat zij uit Syrië zijn gevlucht. Zijn vader is niet meer in beeld. Mohammed had emotionele problemen, vond moeilijk aansluiting en had moeite met taal. ‘Alles is veranderd’, legt zijn moeder uit. ‘Wij komen uit de oorlog, zijn vader is weg, hij had het moeilijk op school. Ik kan met hem praten, maar hij heeft ook een man nodig in zijn leven die hij kan vertrouwen en aan wie hij dingen kan vragen.

Het creëren van (zelf)vertrouwen

Mohammed: ‘Ik ben alleen als jongen en heb thuis niemand. Ik wilde iets actiefs doen. Nu is Etienne in mijn leven gekomen. Ik voel me blijer en het gaat ook beter op school.’ De coaching is bij Mohammed echt gericht op sociaal emotioneel welzijn. De gesprekken samen helpen ook bij de taalachterstand, maar de grootste winst zit hem volgens Etienne in zelfvertrouwen, openheid naar andere mensen en het plezier dat Mohammed weer kan ervaren. “Ik merk aan alles dat hij beter in zijn vel zit. Hij durft meer te zeggen. Hij kon eerder vooral aangeven wat hij niet wilde, maar nu leert hij steeds beter om zijn wensen uit te spreken.”

Moeder Aslam: “Het betekent ook veel voor mij, als moeder. Mohammed is in een jaar echt veranderd. Hij had geen vertrouwen in mensen, hij wilde geen contact. Nu is hij meer open. Hij heeft beter geleerd om te praten, ook met mij. Vertrouwen is heel belangrijk. Nu weet Mohammed dat er iemand is tegen wie hij alles kan zeggen, die advies kan geven, van man tot man.”

Waardering en ondersteuning

Etienne is sinds 2012 vrijwillig coach bij Coach & Cootje, naast ander vrijwilligerswerk. Daarvoor werkte hij in het speciaal onderwijs tot hij een hersenbloeding kreeg en het onderwijs niet meer ging. “Ik wil graag iets doen voor kinderen met wie het niet zo goed gaat, dat was vroeger al zo en dat blijft. Toen zag ik een artikel in de krant over Coach & Cootje. Het coachen bevalt me heel goed. De waardering die je krijgt van de kinderen en ouders. Daar doe je het toch voor! Maar ook de waardering en ondersteuning vanuit Indebuurt033 zijn heel fijn. Je steekt er toch tijd en energie in. We hebben regelmatig intervisie met andere coaches en delen ervaringen met elkaar. Je kunt altijd een beroep doen op iemand van Indebuurt033. Er wordt goed voor ons gezorgd, moet ik zeggen.”

Als coach ben je iedere keer verbonden aan één kind, meestal voor een jaar. De eerdere matches van Etienne gingen meer over de begeleiding van kinderen bij de overstap naar het voortgezet onderwijs. Dit is een ander traject. “Zolang wij het alle twee leuk hebben en ik hier iets te bieden heb, blijf ik Mohammed coachen’, geeft Etienne aan. Dan komt Mohammed ertussen. “Wat gaan we zaterdag doen Etienne? Gaan we zwemmen?” Mohammed is gek op zwemmen. In korte tijd heeft hij zijn diploma’s gehaald en nu is begonnen met wedstrijdzwemmen. Ook doet hij aan breakdance, iedere zaterdag in bibliotheek het Eemhuis. Soms brengt Etienne hem, als zijn moeder naar zwemles moet met haar twee dochters.

Etienne: “We hebben nog een hoop plannen samen. Binnenkort gaan Mohammed en ik samen koken. Het wordt een combinatie van Syrische en Nederlandse hapjes, voor onze beide families. Dat wordt vast gezellig. Dit gezin voelt al echt als familie voor mij.”